Aquests són alguns tipus d'aportacions que podem fer a la viquipèdia:
- Ampliar informació.
- Crear un article propi sobre algun terme que no estigui exposat.
- Posar temes en discussió si nosaltres considerem que hi ha fonts equivocades a l'hora de proporcionar informació.
- Resoldre temes que hagin estat posats en discussió.
Em de tindré en compte que la realitat no és única ja que sempre hi ha de diferents maneres de explicar-la.
Però el problema que tenim amb la viquipedia es que em de tindré criteri i saber triar.
Avui hem treballat la viquipèdia a classe, i hem vist que la podem trobar en moltíssims idiomes, però no en totes les llengües trobem el mateix. Perquè si el editor és més proper posarà més informació com per exemple, si busquem Catalunya en català sortiran moltes mes coses i més exactes que si ho busquem amb anglès.
Després ja ens hem centrat en la viquipèdia, hem vist que ha historial podem veure qui i quan han aportat informació a viquipèdia, també hem vist que no cal tenir cap comte per poder modificar alguna cosa ja que aquesta pàgina és com un voluntariat on-line.
Si haguéssim de valorar que és millor enciclopèdia o viquipèdia i la seva fiabilitat, en un principi em decantaria per la enciclopèdia ja que l'han creat persones enteses, però per altra banda el viquipèdia té molts altres factors al seu favor, un d'aquest factors seria la ràpida actualització de la informació, hi han molts més ulls de correcció ja que tothom i té accés, podem comprovar que les fonts són certes amb els enllaços, ...En la viquipedia podem trobar també el llibre d’estil.Però hi ha un problema que hi ha desmbiguació que vol dir que una sola paraula representa diferentes coses. Els diferents autors els podem trobar al historial i ens permet comparar com estava avans de com ho em o ho han canviat. Podem viguilar un seguiment cada cop que canvien o modifiquen alguna cosa nosaltres ho sabriem. A la taula de continguts es fa sola a la viquiedia
També hem vist un projecte germà COMMONS que vindria a ser com el google quan busques les imatges de la paraula buscada però amb algunes diferències, al google et busca relacions amb la paraula buscada però agafa pàgines d'altres persona, en canvi al commons les fotografies les penja la gent, podem veure l'autor, estan classificades per categories, tenen comentaris, podem agafar la foto amb permís, tenim l'adreça sencera de la fotografia, així evitem el copiar, només enllacem. Iens parmet tindre una guia d’imatges de qualitat.
Els wikis són unes pàgines, on un grup il•limitat de persones podem compartir, crear i modificar idees. Tal i com parla el vídeo a la pàgina http://www.commoncraft.com/video-wikis-plain-english, amb els wikis podem estalviar molt de temps, tan alhora d'escriure e-mails, com de comunicar-nos.
Els wikis ens permeten a partir d'una pàgina web, modificar i ampliar un tema, sense la necessitat de tenir-ne més. A més a més podem crear links a noves pàgines wikis.
Cal esmentar una de les pàgines wikis més utilitzades: la viquipèdia.
Hi ara se esta fent una per a nens de 6 a 12 anys que s’anomena:eduwiki.cat
Un dels temes treballats ha sigut el procediment ha seguir quan agafem una fotografia disponible i la pengem al nostre bloc o la col•loquem en un treball.
Viquipedia disposa de projectes germans, un d’ells és el banc d’imatges “Commons” .
Per a agafar una imatge i publicar-la al nostre bloc hem de triar-ne una que estigui disponible i lliure de copyright, com és el cas de la fotografia que es troba en aquesta entrada.
Un cop triada, la podem inserir en una nova entrada del nostre bloc de dues maneres:
Copiant i enganxant el URL de la imatge o guardant la imatge al ordinador i adjuntar-la a la nova entrada.

Si posem el cursor sobre la fotografia veiem la barra inferior del nostre explorador, podem observar que hi apareix l’adreça de la pàgina de on l’hem agafada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada